Društvene igre su potreba

15/03/2021 09:35

Društvene igre su potreba

Društvene igre zbližavaju ljude, a pre svega pomažu roditeljima u vaspitanju decu. One “uče” decu da svako delo ili odluka za sobom nosi neku posledicu, pozitivnu ili negativnu. Društvene igre razvijaju društvenost kod ljudi i dece, poboljšavaju memoriju i podstiču matematički način razmišljanja. Psiholozi tvrde da su igre neprocenjivo važan deo naše prirode, potrebne su nam kao kretanje, kao razgovor, kao sunce ili hrana.

Lista igara

Risiko

Jedna od najpoznatijih društvenih igara je Rizik. Može da traje satima. To je vrlo interaktivna društvena igra. Rizik je odličan za učenje strategije i pregovaranja te, uzimanje rizika i odlučivanja u teškim situacijama. Razvija analitičke sposobnosti. Igra je napravljena za najmanje dva, a najviše šest igrača.

Dame

U svom prvobitnom obliku igra je nastala u Francuskoj u 12. veku. Slična je šahu, misaona je i zanimljiva, a osamdesetih godina 20. veka u Holandiji i Francuskoj neke škole uvrstile su ovu igru u svoje nastavne planove. Dame se igraju obično na šahovskoj tabli, mada može da se nabavi i veća tabla za više figura, a igraju dva igrača. Dame spadaju u edukativne igre za razvoj kreativnosti.

Pictionary

Pictionary je jedna od mlađih društvenih igrara, nastala je sredinom 80-ih godina prošlog veka. Cilj igre je u što kraćem roku pogoditi zadati pojam, koji saigrač crta. Ova igra odlična je za razvijanje kreativnosti i brzine, utiče na brzo razmišljanje i donošenje zaključaka. Također, podstiče timski duh kod igrača te važnost zajedničkog rada i truda.

Mulinelo

Početkom XX veka ovu igru je izmislio Italijan Jakopo Geli i ona je veoma brzo postala jako popularna u svetu. Kod nas, u Srbiji postoji jedna slična igra sa skoro istim pravilima – “mice” koja se igra sa zrnima pasulja ili kukuruza. Mulinelo (ili mice) igraju dva igrača od kojih svaki ima po pet pločica različite boje.

Domino

Potiču iz Egipta ili iz Kine i u Italiju donete su u 18. veku. Igraju se sa pravougaonim pločicama od drveta, plastike, kosti ili kamena, a svaka pločica ima lice i naličje. Igra se obično s kompletom od 6×6 pločica, mada se austrijski domino igra sa 45 pločica, holandski sa 55 pločica.

Potapanje brodova

Ovo je strateška igra za dva igrača. Izuzetno je bila popularna osamdesetih. Prvo je započela kao igra samo s olovkom i papirom, ali je čak 1979. godine postala i igrica za računare, a kasnije je dobila i svoje kupovno izdanje. Igra je odlična za razvijanje geometrijskih i matematičkih veština. Također zahteva veliku pažnju, a najviše se razvijaju deduktivne veštine zaključivanja.

Čoveče, ne ljuti se.

Ova je najpopularnija igra svih vremena. Najvažnija stvar, koju ova igra uči, je ravnopravnom i poštenom igrom. Izmislio ju je Nemac Jozef Fridrih Šmid 1907. godine i nazvao “Mensch ärgere Dich” – “Čovek te nervira”. Igra je serijski proizvedena 1914. i prodala se u 70 miliona primeraka.

pročitajte i koju igru (ne)igramo po pravilima:

“Monopol” igramo pogrešno?!

 

 

 

15/03/2021 09:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments