Najfinija letnja poslastica: sladoled!

03/08/2021 16:59

Najfinija letnja poslastica: sladoled!

Najviše sladoleda na Starom kontinentu, kako zovu Evropu, prave Nemci, ali ga najviše izvozi Francuska. Najnoviji podaci evropske statističke agencije Eurostat, u Evropskoj uniji je prošle godine proizvedeno više od 2,9 milijardi litara sladoleda, od čega u Nemačkoj  napravljeno 642 miliona litara.

O sladoledu postoji bezbroj legendi o tome kako je i gde nastao, jer nije moguće utvrditi ni tačnu godinu nastanka. Ali, moguće je utvrditi i to su stručnjaci dokazali da samo jedna kašika sladoleda donosi trenutni osećaj zadovoljstva i sreće.

Još u antičko vreme, u Maloj Aziji su se pili gotovo zaleđeni voćni sokovi, te se ovaj napitak smatra pretečom sladoleda. U vrijeme Persijskog rata, vojskovođa Aleksandar Veliki je svojim trupama davao nešto slično sladoledu kako bi se rashladili. Smesa se sastojala od sitnih komadića leda i šećera. Poslastica se služila i u Egiptu u doba faraona. S tim što se tamo koristilo i zaslađeno mleko ili jogurt u koje su dodavali kandirano voće i orašaste plodove. Arapi su pravili takozvani šerbet – “slatki sneg”, koji su kasnije preneli i na Siciliju.

Legenda kaže da je prvi kineski recept za sladoled nastao je još 3.000 godina p.n.e, a u Evropu je stigao zahvaljujući istraživaču Marku Polu. Rimski car Neron ostao je zapamćen i po tome što je robove slao u planine kako bi mu doneli led u koji je stavljao voće, a kako je obožavao tu poslasticu služio ju je samo posebnim gostima.

Ukratko

– U Italiji postoji Univerzitet na kojem se obučavaju majstori za pravljenje sladoleda.

– Najveće sladoleda pojedu deca od 2. do 12. godine i osobe starije od 45 godina.

– Sladoleda na svetu najviše pojedu Amerikanci (čak 98 odsto domaćinstava redovno kupuje sladoled). Zatim stanovnici Novog Zelanda, Danske, Australije, Belgije, Luksemburga, Švedske, Kanade, Norveške, Irske i Švajcarske.

– Amerikanci su ranije, kao desert, servirali sladoled od vanile doseljenicima na Ellis Island. Doseljenici su mislili da je to ohlađeni maslac pa su ga mazali na hleb.

– U Drugom svetskom ratu na američkim avionima mogle su se videli slike sladoleda na štapiću, koji je predstavljao simbol američkog stila života.

– U Kanadi je 1988. godine napravljen najveći sladoled na svetu. Bio je težak 24 tone i ušao je u Ginisovu knjigu rekorda.

– Najveća porcija sladoleda na svetu napravljena je 1985. godine. Bila je visoka 4 metra i prelivena sa 145 litara tečne čokolade.

– Statistika kaže da se najviše sladoleda proda nedeljom.

– Među najneobičnijim sladoledima su oni s ukusom avokada, belog luka i azuki pasulja, ali i sladoled od kiselih krastavaca.

– U Velikoj Britaniji postoji poslastičarnica u kojoj se služi sladoled od majčinog mleka.

– Najskuplji sladoled na svetu košta 1.000 dolara, a napravljen je od listića 23-karatnog zlata, kavijara i drugih skupocenih sastojaka.

– Muškarci više jedu sladoleda od žena.

– Statističari tvrde da kugla sladoleda biva pojedena sa tačno 50 lizova.

 

03/08/2021 16:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments