Kako se zaštiti od prehlade?

03/10/2016 13:01

Kako se zaštiti od prehlade?

Pred nama su sve hladniji dani, a samim tim dolazi i do češćih prehlada. Ali kako se zaštititi od prehlada i sezonskih infekcija i virusa?

Sa zahlađenjem dolazi do različitih respiratornih infekcija koje uglavnom pogode osobe čiji je imuni sistem slabiji. Zato je veoma važno ojačati imunitet i na taj način se zaštiti od curenja nosa, povišene temperature, bolova u grlu i ostalih simptoma prehlade.

Kako ojačati imunitet?

Iako je nemoguće u potpunosti se zaštititi od virusa i bakterija koje napadaju naš imunitet, moguće je odbraniti se i izbeći njihove napade bar na neko vreme – dok ne prođe period kada je najlakše razboleti se.

limun

Jačanje imunitete najbolje se postiže ishranom, zato je u periodu sezonskih prehlada i virusa najbolje jesti više žitarica i povećati unos vitamina C – konzumiranjem voća i povrća koji su bogati ovim vitamonom, kao što su citrusi, kupus, paprika.

Kako se zaštititi od virusa?

Ukoliko veći deo dana provodite u zatvorenom, pogotovo na mestu na kom ima više ljudi – postoji veća mogućnost da ćete se razboleti jer se virusi prenose sa osobe na osobu, preko površina koje se često dodiruju – kao što su brave, rukohvati na stolicama, radni stolovi i slično.

caj-od-kamilice

Međutim, postoji način da se zaštitite od napada virusa, a dovoljno je da redovno konzumirate biljne čajeve od nane, kamilice, majčine dušice – i obavezno sa medom i limunom. Već sama isparenja ovih napitaka pomažu nosu da efukasnije izbacuje bacile, dok med deluje antibakterijski na ceo organizam i na taj način ga štiti.

Osim toga, veoma je važno redovno i pravilno prati ruke u ovom periodu godine. Odmah nakon pranja dobro osušite ruke, jer je upravo vlaga pogodna za razvoj raznih bakterija.

03/10/2016 13:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments