Moćni beli luk!
Povezane objave
Osim što je važan kao izvor različitih vitamina, kao što je vitamin C ili A, beli luk sadrži i određen nivo kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, kobalta.
Međutim, to nije ono zbog čega je beli luk toliko dobar za naš organizam. Naime, beli luk je najjači prirodni antibiotik jer u svom sastavu ima veoma važne mikroelemente, alicin, alin, alilcistein i ahoin.
Sveži beli luk
Ukoliko jedete beli luk svež – efikasniji je protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita.
Kuvani beli luk
Kada se beli luk skuva (sa drugim povrćem) oslobađa se sastojak ahoin, pa je delotvoran protiv tromboze, infarkta, šloga i tromboembolije. Osim toga, kuvani beli luk štiti srce i krvne sudove, a predstavlja i odličnu preventivu od karcinoma.
Savet za mame
Istraživanjem su stručnjaci došli do zaključka da miris belog luka u majčinom mleku povećava apetit kod male dece koja još uvek sisaju. Zato se preporučuje mamama koje doje da pojedu jedan čenj (ili više) svakog dana.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*