Moćni beli luk!

22/02/2016 17:30

Moćni beli luk!

Osim što je važan kao izvor različitih vitamina, kao što je vitamin C ili A, beli luk sadrži i određen nivo kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, kobalta.

Međutim, to nije ono zbog čega je beli luk toliko dobar za naš organizam. Naime, beli luk je najjači prirodni antibiotik jer u svom sastavu ima veoma važne mikroelemente, alicin, alin, alilcistein i ahoin.

Sveži beli luk

Ukoliko jedete beli luk svež – efikasniji je protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita.

Kuvani beli luk

Kada se beli luk skuva (sa drugim povrćem) oslobađa se sastojak ahoin, pa je delotvoran protiv tromboze, infarkta, šloga i tromboembolije. Osim toga, kuvani beli luk štiti srce i krvne sudove, a predstavlja i odličnu preventivu od karcinoma.

Savet za mame

Istraživanjem su stručnjaci došli do zaključka da miris belog luka u majčinom mleku povećava apetit kod male dece koja još uvek sisaju. Zato se preporučuje mamama koje doje da pojedu jedan čenj (ili više) svakog dana.

22/02/2016 17:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments