Najčešće greške prilikom tuširanja

23/09/2016 15:03

Najčešće greške prilikom tuširanja

Higijena je pola zdravlja – i to je istina, ali kada je u pitanju higijena veoma je važno da je obavljamo na pravi način, kako bismo se zaista zaštitili od bolesti.

Svakodnevna higijena podrazumeva tuširanje – koje ne deluje kao nešto što komplikovano i nešto što zahteva previše razmišljanja – ali je zapravo veoma važno ispoštovati pravila tuširanja kako bismo to radili onako kako treba.

Pravila koja bi trebalo da poštujemo kada je u pitanju tuširanje odnose se na odgovore na neka od najčešćih pitanja: Da li treba da se tuširamo svakog dana? Koliko često bi trebalo prati kosu? Da li isti efekat imaju skupi gelovi za tuširanje i sapuni?

Odgovore na ova pitanja dali su stručnjaci (dermatolozi) koji su i ustanovili ova pravila tuširanja koja bi trebalo poštovati:

Koliko često bi trebalo da se tuširamo?

Prema mišljenju stručnjaka – ne bi trebalo da se tuširamo više od jednog puta dnevno. Veoma je važno da nakon tuširanja hidrirate kožu adekvatnom kremom, pogotovo ako patite od ekcema. Važno je da kožu namažete u roku od pet minuta nakon završenog tuširanja kako biste sprečili isušivanje kože.

Koliko toplom vodo bi trebalo da se tuširamo?

Bez obzira na to koliko vam nekad prija vrela voda za tuširanje, koja definitivno može da vas opusti psihički, ali koži ne čini ništa dobro. Od vrele vode koža može postati suva i napeta, a upravo ovakva voda skida prirodne lubrikante koje luči koža kako bi se zaštitila od spoljašnjih uticaja. Zato je bolje tuširati se toplom – mlakom vodom, a ne vrelom.

Pročitajte i: Hladan ili topao tuš – šta je bolje?

Pravilo o temperaturi vode trebalo bi da poštuju svi, pogotovo oni koji pate od ekcema na koje previše topla voda utiče još negativnije. Vrela voda može da pogorša stanje ekcema, a za samo pet minuta pod vodom koja je toplija od 49 stepeni Celzijusa možete dobiti opekotine trećeg stepena, zbog čega je preporučena toplota vode 43 stepena Celzijusa ili manje.

Kako bi trebalo prati kosu?

Čak i pranje kose ima pravila koja bi trebalo poštovati – ako ne želite da pogrešno perete kosu (što verovatno radite). Kod većine šampona i balzama za kosu koje koristimo dovoljno je da ih nanesemo na glavu, umasiramo, istrljamo i isperemo nakon dva ili tri minuta.

Kada je u pitanju pranje kose medicinskim šamponima koji su namenjeni, na primer, za kosu koja ima perut potrebno je da na glavi stoje duže – između tri i pet minuta. Veoma je važno da šampon sa kožom glave ostane u kontaktu dovoljno dugo kako bi imao vremena da deluje, a tek onda bi ga trebalo temeljno isprati.

Ako ne možete da procenite koliko vremena je potrebno za temeljno ispiranje kose – kad mislite da ste isprali kosu – ispirajte još bar 30-tak sekundi i nećete pogrešiti.

Gelovi za tuširanje ili sapun?

Kada je u pitanju izbor između gelova za tuširanje i sapuna – to je ipak stvari ličnog izbora jer ne postoji razlika u kvalitetu čistoće nakon kupanja gelom za tuširanje ili običnim sapunom. Trebalo bi da obratite pažnju samo ako imate izuzetno osetljivo kožu – i u tom slučaju da koristite proizvode koji su blagi, kao što su na primer dečiji sapuni.

Kako se brisati posle tuširanja?

Čak je i brisanje nakon tuširanja veoma bitno – ako želite da zaštitite kožu. Veoma je važno da se prilikom brisanja ne trljate peškirom, jer na taj način možete iziritirati kožu. Umesto toga – umotajte se u veći peškir i sačekajte malo – peškir će upiti sav višak vode koji koži nije bio potreban. Ako je potrebno da malo ubrzato ovaj proces – “tapkajte” kožu peškirom.

23/09/2016 15:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments