Stručnjaci se slažu – nemojte jesti posle 19 časova

12/09/2016 13:33

Stručnjaci se slažu – nemojte jesti posle 19 časova

Ako želimo da održimo zdravlje ali i određenu kilažu, nije važno samo šta jedemo, nego i kad to radimo. Upravo oko toga se većina stručnjaka vrlo lako složila.

Naime, stručnjaci se slažu da odrasli ljudi ne bi trebalo da jedu posle 19 časova, odnosno minimum dva sata pre spavanja, jer to može veoma nepovoljno da utiče na zdravlje.

Nakon ispitivanja uticaja koji hrana u kasnijim časovima tokom dana ima na organizam odrasle osobe sa hronično visokim pritiskom – kardiolozi su došli do zaključka da upravo hrana u to doba održava pritisak visokim, umesto da se spušta kako se telo umiruje i priprema za spavanje.

Hrana dovodi do naleta hormona stresa onda kada bi telo trebalo da se opušta kako bi se primirilo za spavanje. Upravo ovo može biti veoma veliki problem za ljude sa problematičnim krvnim pritiskom.

Osobama kojima se pritisak ne spusti tokom noći – kao što bi trebalo kod svake zdrave osobe – povećava se rizik od srčanih bolesti.

Naše telo je naviklo na više aktivnosti tokom dana, za šta nam je i potrebna hrana, zbog čega su doručak i ručak zaista važno, dok bi večera trebalo da predstavlja najlakši obrok, sa što manje teških namirnica. Kako bi se pripremili za spavanje – potrebno je da se smirimo, za šta nam energija nije potrebna, pa samim tim ni hrana u kasne večernje sate.

12/09/2016 13:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments