Zašto zimi jače bole kosti?

26/01/2016 11:43

Zašto zimi jače bole kosti?

Obolelima od reume često smeta svaka promena vremena, koja se kod njih manifestuje kao bol u kostima – jači ili slabiji. Dokazano je da kosti jače bole zimi, ali zašto?

Upravo su nagle promene temperature, vetar i magla razlog za jaču bol u kostima kod obolelih od reume tokom zime. Osim toga, tokom zime su pojačane i meteoropatske reakcije, kao što su ukočenost zglobova, napetost, depresija, pojačan zamor i malaksalost.

Za obolele od reume najgori je period u toku zime kada dođe do jakih i naglih skokova, odnosno padova temperature, kada se tegobe u velikoj meri povećavaju.

Zbog niske temperature koja utiče na perifernu cirkulaciju dolazi do bolova u šakama i stopalima kod obolelih od reumatoidnog artritisa, izlolovanog vaskulitisa ili u sklopu drugih zapaljenskih artritisa, lupusa, skledodermije, Rejnoovog i Birgerovog sindroma.

Upravo to je razlog zbog kog bi trebalo izbegavati hladnoću i izlaganje spoljnim uticajima, pogotovo ukoliko je hladnoća praćena vetrom.

Kako se zaštititi?

Hladnoća ne donosi samo reumatske bolove, nego i opasnost od povreda, zbog toga što su mišiči na hladnoći manje elastični, zbog čega se povećava opasnost od mišićne napetosti i povreda.

Ukoliko morate da izađete iz kuće tokom hladnih dana, najbolje bi bilo da to činite rano ujutru ili kasnije uveče, kada su najbolji uslovi. Takođe, važno je ruke zaštititi rukavicama od prirodnog materijala, a stopala toplim čarapama koje neće biti previše uske kako ne bi sprečile i usporavale cirkulaciju koja je veoma značajna u toku zime.

26/01/2016 11:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments