Kako je nastala fraza “punom parom”?

04/01/2018 15:39

Kako je nastala fraza “punom parom”?

Veoma često čujemo da nešto ide punom parom, odnosno brzo, snažno ili pak vrlo život. Ali da li znate kako je ovaj izraz zapravo nastao?

Kao što ste mogli i da pretpostavite, izraz punom parom potiče iz sveta saobraćaja, a upotrebljava se u značenju: “svom/punom brzinom, što brže može”, ili “vrlo živo, svom snagom, svim silama”.

Najverovatnije, izraz je nastao u XIX veku, kada je došlo do razvoja prevoznih sredstava na parni pogon. Prvi brod na parni pogon (parobrod), naime, izrađen je još 1803, a prva parna lokomotiva (parnjača) 1829, dok se automobili na benzinski pogon pojavljuju gotovo šest decenija nakon toga – 1886. godine, kada je Nemac Karl Benc konstruisao prvu trokolicu sa benzinskim motorom.

Kao jedan od starijih, a uz to ustaljen i u standardnoj jezičkoj praksi, frazem punom parom zabeležen je i u Matičinom rečniku savremenog književnog jezika. Tu se među izrazima pod rečju para nalazi i punom, svom parom.

Nastanak samog frazema punom parom nije teško objasniti. Poznato je da vozila na parni pogon postižu maksimalnu brzinu puštanjem sve, pune pare.

Otuda onda i prvo značenje tog frazema navedeno u Rečniku Matice srpske: “a) svom, punom brzinom (obično o vozu, parobrodu)”, sa primerom: “Otisnemo se punom parom u pravcu kita”.

Iz toga se potom razvilo i drugo, preneseno značenje: “b) vrlo živo, svom snagom, svim silama”.

Tako se taj frazem danas upotrebljava i u slučajevima kad o pari u pravom smislu reči ne može biti ni govora, kao u primerima: “Zaigrali smo punom parom” (RMS), ili: “Radili smo (učili, pripremali se za ispit) punom parom”.

 

Izvor: opsteobrazovanje.in.rs

04/01/2018 15:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments