Mapa rasprostranjenosti glista

02/10/2020 10:43

Mapa rasprostranjenosti glista

Prvi put su mapirana mesta na kojima žive gliste u celom svetu. To je uradila grupa istraživača, naravno uz pomoć kolega iz celog sveta. Gliste su nazvali neopevanim junacima ekosistema planete Zemlje.

Glista se nalaze svuda ispod i oko nas, one neprimetno postoje u zemlji, melju je i recikliraj otpadne materije u hranljive, tako „gurajući“ vazduh i vodu sve dublje u zemlju. Da njih nema zemlja bi patila, a produktivnost biljaka bi oslabila.

Nova studija pod nazivom Earthworms Place on EaRth, nedavno objavljena u žurnalu Science, predstavlja i prvu globalnu mapu sa mestima na kojima žive gliste. Projekat je objedinio podatke o glistama od preko 140 naučnika i sa 6900 lokacija i napravio katalog stotina vrsta, pri tom otkrio trendove gde svaka od njih leži na tlu i pod kojim uslovima napreduje.

Čak 141 istraživač je indirektno učestvovao u ovom mapiranju svetske populacije glista, i tako su pružili podatke o vrstama na oko 6900 mesta u 57 država širom sveta. Sve je počelo od Helen Filips, ekologom koja se bavi ekologijom tla u nemačkom Centru za istraživanje integrativnog biodiverziteta u Lajpcingu, koja je sa svojim kolegama kontaktirala sve istraživače koji proučavaju gliste do kojih su uspeli doći, zatim pokrenula čitavu lavinu podataka o ovim bezkičmenjacima  i lokacijama na kojima su ih pronalazili.

Helen je dobila više podataka nego što je očekivala, piše o ovoj temi Elementarijum.

Helenin tim je uradio evaluaciju ovih podataka, kako bi bili sigurni da se podudaraju i imaju važnost, potom je računarskim modeliranjem generisao globalnu mapu. 

Iznenadila ih je činjenica da na kvalitet života glista daleko više utiču temperatura i kiše nego tip tla na kome se kreću, što su analizom podataka iz raznih istraživanja ustanovili. To ih je zabrinulo kako čak i gliste osete klimatske promene. 

Ustanovljeno da je raznovrsnost glista ustvari obrnuto proporcijalna raznovrsnosti života nad zemljom gledajući celu našu planetu. Dakle najraznovrsnije je vrtama glista zemljište Evrope, severoistoka Amerike , Južne Ametrike, juga Zelanda i Australije a najmanju raznovrsnost vrsta glisa su naučnici spoznali u zemlji tropskih krajeva. U umerenim zonama ukupno ima više glista nego u tropskim, sa do 150 po kvadratnom metru nasuprot samo pet po kvadratnom metru u tropskim predelima.

Mnogi naučnici širom sveta su potvrdili važnost ovog projekta i nazvali ga jednom od velikih globalnih projekata ove ere.

02/10/2020 10:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments