Najduža i najopasnija magistrala

21/05/2021 15:30

Najduža i najopasnija magistrala

Najdužu rutu biciklom je prešaao Mišel Straser. Uz to on se svrstao i u najbrže bicikliste, koji je na tom prevoznom sredstvu prešao 30.000 kilometara. Za taj poduhvat mu je trebalo 84 dana, 11 sati i 50 minuta. Straser je prešao Panameričku magistralu i to je najduži put na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda. Povezuje Severnu s Južnom Amerikom i spaja gradove Ušuaja u Argentini i Prudhoe Bajom na Aljasci.

On se sastoji od međusobno povezanih puteva u 14 američkih zemalja: SAD, Kanada, Meksiko, Gvatemala, Salvador, Honduras, Nikaragva, Kostarika, Panama, Kolumbija, Ekvador, Peru, Čile i Argentina. Inače, ako se izuzme stotinak kilometara kišne šume između Paname i Kolumbije – Darien Gap, Panamerikana na oba američka kontinenta povezuje sve obalne zemlje uz Tihi okean.

saznajte još i: Koja je najsigurnija zemlja za putovanje?

Ovaj put automobilom bi se mogao preći za oko tri meseca, ako se vozi osam sati dnevno, a prosečnom turisti za istraživanje ove rute trebalo bi između šest i 18 meseci. I upravo ove brojke potvrđuju zašto Straser drži titulu najbržeg bicikliste, a rekord je postavio u oktobru 2018. godine.

Ova magistrala je počela da se gradi u 19. veku, ali prvi ozbiljniji radovi na njoj započeli su 1923. godine. Po prvobitnom planu trebalo je da se izgradi železnica, koja bi povezala dva kontinenta, ali sa ekspanzijom automobilske industrije rešeno je i da se izgradi put.

Samo putovanje po magistrali je avantura sa mnogo rizika: visoke temperature, klizišta, strmoglavi otpad, stoka na putu, neprohodni delovi tokom vlažne sezone… Poznavaoci savetuju da se zbog ekstremnih zima izbegava vožnja u tom periodu godine i to posebno na krajnjim severnim i južnim delovima.

pročitajte još i: Žena je prva na svetu vozila automobil

A to može značiti da će put po magistrali završiti za otprilike godinu i po dana! Takođe, na tom putu treba izbegavati i predeo na kojem su aktivni karteli. A opasnost predstavljaju još i divlje životinje, šume, močvare… Autoput prolazi kroz guste džungle i sušne pustinje koje se mogu preći tokom sušne sezone. Sama vožnja magistralom zahteva izuzetne vozačke sposobnosti pa je gotovo svaki vozač tamo kao na ispitu.

 

21/05/2021 15:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments