Da nije tvoj ljubimac možda “levoruk”?

23/09/2015 11:25

Da nije tvoj ljubimac možda “levoruk”?

Naučnici pronašli način na koji se može odrediti da li je životinja “levoruka” ili “desnoruka”, odnosno da li je spretnija sa levom ili desnom šapom.

Istraživanje koje sprovedeno 1991. godine na Univerzitetu Ataturk u Turskoj pokazalo je da je 50 odsto mačaka “desnošapo”, dok je 40 odsto njih “levošapo”, a ostatak je sposoban da koristi obe šape podjednako dobro.

Slično istraživanje sproveli su i naučnici sa Univerziteta u Mančesteru, koje je pokazalo da su psi u Engleskoj ravnomerno podeljeni na “desnoruke” i “levoruke”.

Ukoliko sami želite da kod kuće ispitate da li je vaš ljubimac “desnoruk” ili “levoruk”, možete to učiiti uz par “trikova”:

  • ako ste naučili svog psa da vam da šapu, obratite pažnju na to koju vam češće pružapas-sapa
  • uzmite omiljenu plišanu igračku vašeg psa i u nju stavite neku poslasticu, zatim je položite tačno ispred psa;
  • posmatrajte na koji način, odnosno kojom šapom će pas posegnuti za igračkom, a kojom će je pridržavati dok se igra ili žvaće
  • umažite njušku svog ljubimca (psa ili mačke) nečim kao što je na primer jogurt i posmatrajte kojom šapom će se obrisati
  • obratite pažnju na to kojom šapom mačka pokušava da “ulovi” igračku kojom je mamite

Prema rečima stručnjaka, ukoliko želite da tačno utvrdite da li je vaš ljubimac “desnošap” ili “levošap”, potrebno je da ove testove ponovite oko 100 puta u nekoliko narednih dana.

23/09/2015 11:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments