Hrčci: spretne pobegulje

19/04/2021 18:46

Hrčci: spretne pobegulje

Sve popularniji kućni ljubimci su hrčci. Ovi mali glodari nastanjuju područje Evrope i Azije i razlikuju se vrste koje žive u prirodi od onih koje gajimo kao kućne ljubimce. Postoji 18 vrsta hrčaka koje su svrstane u sedam većih rodova. Najčešće se kao kućni ljubimci kupuju zlatni i patuljasti hrčci. To su noćne životinjice, a koje tokom zime aktiviraju svoj biološki sat i mogu spavati mnogo duže nego leti.

1. Sirijski hrčak je najveći i može da dostigne dužinu od 15-17 cm. Ponekad je pufnast, pa ga još zovu i Plišani hrčak. Ova vrsta voli samoću, a socijalizacija zavisi od vlasnikove želje za druženjem. Najčešće su belo – žuti i sivi.

2. Patuljasti hrčak je za nijansu društveniji od sirijskog. Njihova dužina kreće se od 4-15 cm, a podvrste su beli ruski hrčak, Kempbelov hrčak i Roborovski.

3. Beli ruski hrčak je uglavnom veoma druželjubiv i ima sposobnost menjanja boje dlake. Tokom zime, njihovo krzno postaje belo, ukoliko žive napolju.

4. Kempbelov hrčak jako voli da bude u zatvorenom prostoru i neće da napušta kavez. Veoma je posesivan i zaštitnički nastrojen prema svom prostoru. A hoće i da gricne, ako mu se zamerite. Kempbelov hrčak je u proseku dugačak 10-12 cm.

5. Robo hrčak (Roborovski) je poslednja podvrsta patuljastog hrčka, a poznat je i pod imenom Robo hrčak. Ova podvrsta je najmanja od svih rasa i veličine je od 3-5 cm.

6. Kineski hrčak je manji od svog sirijskog rođaka. Ima tamno i poprilično mekano krzno, sa prugom koja se proteže preko njihovih leđa.Ovaj hrčak je jako stidljiv, ali i jako kulturan. Uglavnom je smiren, što se ne može reći za većinu drugih vrsta.

Zanimljivosti

Hrčak u divljini jede cvrčke i crve kada je u mogućnosti, a to mogu jesti i kada su pripitomljeni. Stručnjaci kažu da bi hrčak trebalo da pojede jednog ili dva cvrčka nedeljno ili nekoliko crvića, a sve zarad balansirane ishrane. Može mu se dati i mala porcija mesa, ali ne šunku, slaninu, šnicle, piletinu ili ćurku. Porcija mesa za hrčka je parče veličine palca i to jednom nedeljno.

pročitajte još i Koje životinje je čovek spasao od izumiranja?

Kupanje u pesku je deo higijene tela koju hrčci sprovode. Oni se uvaljaju u pesak i zatim otresu pesak sa sebe. Pesak za čišćenje mora biti proveren, nikako onaj iz parka ili sa plaže. Prodavnice opreme za kućne ljubimce bi trebalo da imaju u ponudi taj higijenski “preparat”.

Da biste nnapravili spa svom hrčku, u kavez treba staviti tešku i plitku posudu u koju ćete usuti pesak. Možete ostaviti tu posudu u kavezu, međutim, postoji šansa da hrčak istu pretvori u wc, pa se savetuje da kadu za kupanje vadite posle čišćenja.

možda vas zanima i Koja životinja spava najduže?

Hrčku zubi konstantno rastu i zato bi mu trebalo davati seno, jer dok ga jede on ustvari turpija zube održavajući njihovu optimalnu veličinu. Hrčci vole povrće, posebno šargarepu, krastavac i brokoli, i mogu ga jesti nekoliko puta nedeljno.

Kako bi se osećao bezbedno, hrčak voli mnogo postelje, a vole beli papir koji nije farban, ali i obične papirne kese, koje kada se iscepka imitira lišće u prirodi. Od piljevine ne treba koristitinu onu od bora i kedra, najbolja strugotina je od jasena.

pročitajte još i Kućni ljubimci nas čine zdravijima, a evo i kako!

Hrčci imaju velike obraščiće kako bi mogli da skladište hranu. U te korpe sakupljaju namirnice kako bi imali za neki naredni obrok. Za razliku od kaveza, hrana u divljini im nije toliko pristupačna i blizu kućice, zato i mogu da sakupe gotovo duplo više hrane od svoje težine.

Ovi glodari vole da beže i sakrivaju se i u tome su umetnici. Jednako vole i da sakupljaju sve i svašta. Životinje su spremne za razmnožavanje čim napune mesec dana, ali se savetuje da za osnivanje porodice sačekaju bat tri meseca. Mame hrčci trudne bivaju svega devetnaest dana.

 

 

19/04/2021 18:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments