Zašto neke životinje nemaju tri noge?

07/10/2019 09:27

Zašto neke životinje nemaju tri noge?

Dok stonoga ili pauk imaju previše nogu, zmija nema niti jednu. A zašto evolucijom neke životinje nisu razvile tri noge?

Insketi na primer imaju šest nogu i dok sa tri održavaju ravnotežu, ostale im služe kao čulo dodira, mirisa… Zašto onda neke životinje nemaju tri noge?

Naučnici kažu da je za to kriva evolucija. Većina vrsta ima dve simetrične strane: po nogu i ruku na svakoj, dok na primer ribe imaju simetrična peraja sa svake strane, a pauci imaju po četiri noge. Budući da su udovi bilateralni, to je ostalo “ukorenjeno” odnosno zapisano u DNK najranijih oblika života, čak i pre nego što su se udovi i peraja razvili. Zato ne postoje ni tronogi fosili životinja koje su pre živele na našoj planeti.

Rano genetsko usvajanje bilateralnog simetričnog plana tela nastalo je pre razvitka udova. Zato se, prema naučnicima, nikada ni neće u evoluciji razviti biće sa tri noge.

Naravno, tokom stvaranja novog života, dolazi do raznih mutacija kao što su dvoglava zmija ili patka sa tri noge, ali je to veoma retko i smatra se greškom prirode.

07/10/2019 09:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments