Upoznajte Mona Lizu

12/06/2021 16:13

Upoznajte Mona Lizu

Mona Liza misterioznog osmeha postala je najslavnija žena u istoriji umetnosti, ali i sveta. Portret  Leonarda da Vinčija, italijanskog slikara, arhitekte, vajara, izumitelja, matematičara…, nastao je 15. aprila 1452. godine.

Zanimljivosti o portretu

1. Mona Lisa je ustvari žena koja se zvala Lise Gherardini. Njen bogati suprug Frančesko Del Đokondo želeo je portret supruge i dobio ga je. Pravi naziv slike je La Gioconda, ali Italijani je zovu “My Lady Lisa” – “Moja dama Lisa”, te je tako i nastao globalno poznati naziv slike.

2. Legenda kaže da je Napoleon bio zaljubljen, najpre, u Mona Lisu, a kasnije i u njenu rođaku. Jedno vreme slika Mona Lize je visila u domu francuskog cara, gde je Napoleon provodio sate. Navodno je bio fasciniram Italijankom, a upravo zbog toga se i zaljubio Terezu Guadagni, dalju rođaku Lise Gherardini.

3. Ovo ulje na drvetu je malih dimenzija – 76,8 x 53 santimetra, a teško je 8 kilograma.

4. Jedna od stvari o kojoj se raspravlja su i obrve Mona Lize. Stručnjaci su vrlo podeljenog mišljenja kada je ovaj nedostatak u pitanju. Jedni tvrde da su pripadnice visokog staleža u to doba skrivale ili uklanjale obrve. A drugi tvrde da autor nije završio sliku. Rasprave su trajale do 2007. kada je digitalnim skeniranjem slike utvrđeno da je da Vinči naslikao obrve i trepavice, međutim one su vremenom izbledele, a do nestanka dovele su i mnoge restauracije remek – dela.

pročitajte još i: 10 zanimljivosti o Luvru

5. Portret “Mona Lize” je prvi put izložen u Luvru 1815. godine i odmah je očarao mnoge muškarce. Isti ti zaljubljenici su slici donosili cveće i  pisali joj pesme. Mona Lisa i danas ima svoju elektrtonsku poštu na koju joj stižu strastvena pisma, ali se čuvaju i ona predhodna.

6. Slika je doslovno  neprocenjiva. Ona je 1960. godine krenula na turneju, a njeno osiguranje iznosilo je 100 miliona dolara. Međutim, polisa osiguranja nikada nije izvađena, jer su premije bile veće od troškova najbolje agencije za zaštitu.

7. Od 1940. do 1947. godine slika je bila sakrivena. Nju su od očiju javnosti sklonili tadašnji kustosi muzeja, jer su se plašili da bi nacisti  mogli da prisvoje muzej.

9. Mona Liza je bila i žrtva nasilja. Naime, Bolivijanac Ugo Ungaza ju je 1956. godine gađao kamenom. A par meseci pre toga drugi napadač je sliku polio kiselinom, ali je pogodio njen donji deo. Kako bi je zaštitili, stavljena je iza stakla otpornog na metke. Stručnjaci su to dobro predvideli, jer je 2009. godine jedan ruski turista, kojem je bilo odbijeno francusko državljanstvo, bacio šolju kafe na sliku.

možda vas zanima i: Zemlje koje su ostale monarhije i u 21. veku!

10. Slika je bila je ukradena iz Luvra 1911. godine, a na listi osumnjičenih bio je i slikar Pablo Pikaso, jer je ranije kupovao dela ukradena iz Luvra (tako kažu neki spisi). No, pravi lopov uhvaćen je 1913. godine i bio je to radnik muzeja Vincenco Peruđia. kasnije je objasnio da je to uradio i duboko nacionalnih osećanja, jer je smatrao da slika pripada Italiji, a ne Francuskoj.

11. Stručnjaci Univerziteta u Amsterdamu su analizirali Mona Lizu 2005. godine. I pomoću softvera za prepoznavanje emocija, zaključeno je da je Mona Liza 83 odsto srećna, 9 odsto zgrožena, 6 odsto uplašena i 2 odsto ljuta.

 

12/06/2021 16:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments