Na današnji dan dogodio se Sarajevski atentat

28/06/2016 15:31

Na današnji dan dogodio se Sarajevski atentat

Na današnji dan, 28. juna 1914. godine u Sarajevu dogodio se Sarajevski ili Vidovdanski atentat koji je direktno doveo do početka Prvog svetskog rata.

Atentat na austrougarskog prestolonaslednika nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, vojvotkinju od Hoenberga izvršio je Gavrilo Princip, član organizacije Mlada Bosna.

U samom atentatu učestvovalo je sedam osoba raspoređenih po maršuti kuda je trebao da prođe automobil sa prestolonaslednikom Francom Ferdinandom, koji je u Sarajevo došao da nadgleda vojne manevre.

Prvo je na automobil bačena bomba koju je prestolonaslednik odgurnuo sa krova i koja je pala na sledeći automobil u koloni. S obzirom na to da ovaj napad nije uspeo, Gavrilo Princip je, sasvim slučajno, iskoristio priliku koja mu se kasnije ukazala. Kada je prestolonaslednikov automobil prošao pored Gavrila Principa, on je iskoristio situaciju, potegao pištolj i ranio nadvojvodu u vrat, a drugim hicem pogodio i njegovu ženu, iako je ciljao na guvernera Bosne – Oskara Poćoreka.

Gavrilo Princip

Gavrilo Princip

Iako nisu preminuli na licu mesta, podlegli su ranama na putu ka rezidenciji guvernera, a Princip i Čabrinović (koji je bacio bombu na automobil) pokušali su da počine samoubistvo kapsulom cijanida. Međutim, otrov nije delovao na Principa, koji je tada uhapšen.

Politički motiv ubistva je želja da se Bosna i Hercegovina, kao austrougarska provincija, ujedine u Veliku Srbiju, odnosno Jugoslaviju. Nakon atentata Austro-Ugarska je objavila rat Srbiji, što je bio okidač za objavljivanje rata između mnogih drugih evropskih država.

Dogodilo se na današnji dan – 28. juna!

U početku, atentat nije ni bio usmeren na prestolonaslednika, nego na guvernera Bosne i Hercegovine, Oskara Poćoreka. Takođe, atentatori, koji su bili uglavnom studenti i maloletna lica, nisu bili dovoljno politički obrazovani da bi mogli da za cilj imaju oslabljivanje Monarhije niti pokretanje rata.

Prestolonaslednik Franc Ferdinand nije bio dovoljno uticajan, ali se ipak zalagao za ideju da Monarhija bude uređena kao trijalistička, odnosno da slovenske zemlje dobiju isti status kao Mađari, a sve to sa ciljem da očuva mir u Monarhiji. Međutim, atentat je u potpunosti promenio planirani tok istorije.

28/06/2016 15:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments