Nikola Kopernik – poljski matematičar, astronom i naučnik

24/05/2018 15:10

Nikola Kopernik – poljski matematičar, astronom i naučnik

Poljski matematičar, Nikola Kopernik, preminuo je na današnji dan, 24. maja 1543. godine.

Kopernik je bio prvi naučnik koji je formulisao heliocnentrični model svemirskih tela.

Čovek za čije ime se vezuju zavanja astronoma i matematičara

Arheolozi su početkom 19. veka, tragali za grobom Nikole Kopernika. U avgustu 2005. godine, poljski arheolog Jerži Gasovski, izjavio je da je njegov tim otkrio posmrtne ostatke Kopernika u jednoj crkvi.

Prema zapisima, Kopernik se pred smrt trgao iz kome, nakon moždanog udara, i poslednje što je uradio bilo je pogled na knjigu koju je napisao De revolutionibus orbium coelestium.

Nikola Kopernik bio je svestran i za njegovo ime vezuju se zvanja matematičara, astronoma, lekara, pavnika, ekonomiste.

U Krakovu je od 1491. do 1494. godine, studirao teologiju, matematiku, medicinu i astronomiju, dok je u Italiji od 1496. do 1504. godine studirao crkveno pravo, astronomiju i medicinu.

Do 1512. godine bio je lekar, a zatim i sveštenik u Frauenburgu, gde je na jednoj kuli tvrđave, namestio opservatoriju (Kopernikov toranj) sa koje je posmatrao kretanja nebeskih tela. Zahvaljujući posmatranju i rezultatima do kojih je došao napisao je delo „O kruženju nebeskih tela“ (De revolutionibus orbium coelestium) u šest knjiga. Delo je objavljeno u Nirnbergu 1543. godine, neposredno pred njegovu smrt.

Delo „O kruženju nebeskih tela“ predstavljalo je prekretnicu u astonomiji.

Kopernikov heliocentrični sistem zasniva se na tvrdnjama da se Zemlja okreće oko svoje ose i da kruži oko Sunca. Tvrdnje se ubrzo prihvaćene u naučnim krugovima, ali su ujedno uzrokovale i uzbunu u rimokatoličkoj crkvi. Zbog toga je, 1616. godine, papa zabranio ovo Kopernikovo delo. Delo je stajalo na Spisku zabranjenih knjiga, sve do 1822. godine.

24/05/2018 15:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments