Lakše buđenje: Trikovi za rano ustajanje

12/10/2015 14:39

Lakše buđenje: Trikovi za rano ustajanje

Obaveze i spavanje do kasno nikako ne idu jedno sa drugim. Ukoliko želite da ispunite sve obaveze tokom dana potrebno je da ustanete rano.

Ponekad je jako teško ustati rano, pogotovo onima koji inače vole da spavaju. Međutim, postoje trikovi koji će vam pomoći da lakše ustajete rano ujutru i steknete ovu neprocenljivu naviku.

Alarm

crveni-satAko mislite da će vam biti lakše da ustanete ako pomerate alarm još nekoliko puta na svakih 5-10 minuta, prevarili ste se.

Mnogi (pogotovo oni koji vole da spavaju puno) misle da će im biti lakše da ustanu ukoliko alarm uključe na sat vremena pre nego što zaista moraju da ustanu, a za to vreme pomeraju alarm na svakih pet minuta.

Ovo je zapravo mučenje za vaš organizam i samo produžavanje agonije. Na ovaj način nećete se uspešno razbuditi, nego ćete se samo uspavljivati sve više i više i kada budete morali da ustanete – biće vam još teže.

Osim što će vam biti teško da ustanete, na taj način zapravo sebi uskraćujete vreme dubokog sna u kom se organizam najviše odmori. Ako počnete sa buđenjem sat vremena ranije jer volite da spavate – zapamtite da tako samo uskraćujete sebi voljeni san.

Uključite sat kada morate da ustanete i čim čujete melodiju koja vas bude spustite noge na pod i sedite na krevet.

Ako to ne pomaže – ostavite alarm na drugom kraju sobe i tako naterajte sebe da ustanete iz kreveta, ukoliko ne želite da slušate tu omraženu melodiju.

Roletneroletne

Mnogi misle da sunčeva svetlost pomaže da se lakše razbudimo i da odmah budemo raspoloženi. Međutim, to nije baš tako.

Ukoliko nam je već teško da se probudimo, a pritom smo prinuđeni da baš poranimo svako jutro, najbolje bi bilo da držite spuštene roletne. Na ovaj način nećemo početi proces buđenja baš kad sunce izađe – sem ukoliko ne morate da ustanete u 5 ujutru.

Kada čujete alarm i ustanete iz kreveta tek onda podignite roletne kako bi sunčeva svetlost ušla. Osim što bi sunčeva svetlost mogla da nas probudi ranije nego što je potrebno, ona ometa kvalitet našeg sna.

Ritam spavanja

Iako najčešće rano ustajemo tokom radnih dana zbog obaveza koje vikendom nemamo, trebalo bi da ustanovimo jedinstven ritam spavanja tokom svih dana.

Iako možda ne moramo da spavamo duže nego tokom radnih dana, često vikendom dodamo još koji sat za spavanje jer možemo. Međutim, upravo nam ovo odmaže da se radnim danima lako budimo kada moramo.

Nije neophodno da i vikednom ustajemo u isto vreme, ali je bitno da svakog dana spavamo isti broj sati ili barem približno. Ne bi valjalo da nam se razlika u spavanju radnim danima i vikendom razlikuje u više od pola sata – sat.

Upravo to dodatno spavanje vikendom kako bi “nadoknadili san” nije dobro za rano buđenje u toku nedelje. Zato – nemojte vikednom spavati duže, a ako u toku dana vikendom osetite potrebu za snom – biće vam dovoljno i 20 minuta dremanja u toku dana, a to neće poremetiti ritam spavanja koji ste uspostavili tokom radnih dana.

Umivanje hladnom vodomumivanje

Iako je ovo stari trik – zaista deluje! Ovo je najbolji način da se razbudite, kada ste već uspeli da ustanete iz kreveta i dođete do kupatila.

Hladna voda će pokrenuti cirkulaciju, a naravno tu je i neka vrsta šok terapije – tok ste još upavani i tek izašli iz toplote i udobnosti kreveta.

Aktivnosti

Kako biste se što pre razbudili potrebno je da važe telo bude što pre aktivno. Zato je jako dobro ujutru raditi neke vežbe. Osim što će vas razbuditi biće i jako korisne za vas – održavaće vas u kondiciji, a i raspoloženje će vam se značajno pobošljati kako budete uvodili ovu jutarnju naviku.

Jutarnje vežbe ne moraju biti ništa previše naporno, dovoljno je i 10 minuta laganih vežbi istezanja i tome slično. Na taj način poboljšaćete cirkulaciju i protok kiseonika kroz organizam.

Hidratacijavoda

Hidratacija je veoma važna. Čak je i kvalitet sna povezan sa hidratacijom, pa je zato dobro imati čašu vode u blizini kreveta kako biste utolili žeđ čak i u toku noći.

Naravno, zato je jako dobro i početi dan sa čašom vode. Upravo manjak vode može prouzrokovati pospanost i manjak motivacije da ustanete i započnete dan po planu.

Obaveze

Ukoliko za ujutru zakažete poslovne obaveze – manje su šanse da ćete se teško probuditi. Naravno, ako možete da birate – nemojte za prvu jutarnju obavezu staviti nešto što je veoma važno i zahtevno, pogotovo ukoliko mislite da vam se može destiti da se uspavate ili da vam jednostavno treba malo više vreme ujutru kako biste dostigli “radnu atmosferu”.

Najbolje bi bilo da svako jutro imate neke obaveze, na taj način naučićete se odgovornosti, ukoliko vam to manjka, ali steći ćete i naviku ranog ustajanja i funkcionisanja u ranim prepodnevnim satima.

12/10/2015 14:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments