Šta znače brojevi na nalepnicama na voću?

09/10/2015 16:39

Šta znače brojevi na nalepnicama na voću?

Primetili ste da na nalepnicama koje se nalaze na voću koje kupujemo u marketima i prodavnicama, postoje brojevi koji označavaju nešto – ali šta?

Za one koji samo kupuju voće u prodavnicama – ovi brojevi mogu biti i neprimetni. Međutim, oni postoje sa velikim razlogom.

Naime, upravo zahvaljujući njima možete videti koje je voće zdravo, a koje nije, odnosno možete proveriti na koji način je uzgajano to voće koje planirate da kupite.

Tako postoje tri vrste kombinacije brojeva na nalepnicama na voću koje “otkrivaju” kakvog su porekla:

Kombinacija brojeva koja počinje sa 3 ili 4

Ova kombinacija, od četiri cifre, označava da je voće proizvedeno prema poljoprivrednim pravilima koja su možda malo zastarela ali su još uvek važeća.

Naime, kombinacija brojeva koja počinje sa 3 ili 4 označava da je za proizvodnju tog voća proizvođač verovatno koristio neke dodatke, odnosno da nije u potpunosti orgnsko, ali da je količina đubriva koja je korišćena pri uzgajanju minimalna ili u granicama u kojima ne šteti u velikom meri.

Na ovakav način uzgajane banane će na nalepnici imati brojeve – 4011, dok će limun biti označen sa 4033.

Kombinacija brojeva koja počinje sa brojem 8

Ukoliko voće ima nalepnicu na kojoj je prvi broj u kombinaciji broj 8, znajte da je reč o genetski modifikovanom voću (GMO).

Ako smatrate da ne bi trebalo dajedete takve namirnice, koje su hemijski obrađene i koje u sebi mogu imati mnogo više štetnih sastojaka – znate šta vam je činiti.

Genetski modifikovane banane nose nalepnicu na kojoj je napisan broj – 84011.

Kombinacija brojeva koja počinje sa brojem 9

Kada birate voće koje želite da kupite pogledajte šta piše na nalepnici. Ukoliko napisana kombinacija brojeva počinje sa brojem 9, možete iti sigurni da je to voće zdravo.

Upravo je ovaj broj – 9 oznaka da je reč o oranskom proizvodu, koji je uzgajan na prirodan način i koji je zdrav i siguran za naš prganizam.

Tako organski uzgajane banane na svojoj nalepnici imaju broj 94011.

09/10/2015 16:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments