Pedijatri: moguća epidemija morbili

26/03/2021 19:55

Pedijatri: moguća epidemija morbili

Stopa obavezne vakcinacije u Srbiji opala je za 25 do 30 odsto, saopštilo je Udruženje pedijatara Srbije. Ako se nastavi taj trend preti nam i epidemija morbila i nova ozbiljna kriza u zdravstvu.

To udruženje je i upozorilo da deca, zbog potencijalne epidemije morbila, mogu postati najveća kolateralna šteta pandemije koronavirusa, prenela je agencija Beta.

Kako se dalje navodi, morbili su visoko zarazna bolest, a svaki obuhvat vakcinacijom manji od 95 odsto predstavlja veliki rizik za izbijanje epidemije.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a na osnovi Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna imunizacija su:

1) tuberkuloza;

2) difterija;

3) tetanus;

4) dečija paraliza;

5) veliki kašalj;

6) male boginje;

7) rubela;

8) zauške;

9) hepatitis B;

10) oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip b;

11) oboljenja izazvana Streptokokom pneumonije.

Ova vest je naizgled paradoksalna: male boginje u 21. veku! Ali je nažalost, vrlo aktuelna. Kako kod nas, tako i u svetu. Nekada je ova bolest ubijala milione ljudi, čak su je Španci koristili kao biološko oružje u osvajanju Južne Amerike.

Pre tri godine kada je Svetska zdravstvena organizacija objavila da se u Evropi znatno povećao broj obolelih od malih boginja, pri čemu je najviše bila pogođena Francuska, jedva da se taj podatak menjao.

U 33 evropske zemlje je zabeleženo više od 6.500 slučajeva obolelih od malih boginja. U našem susedstvu, uz nas, sa malim boginjama ozbiljan problem su imale još Makedonija i Bugarska.

pročitajte još i namirnica koja nas brani od mnogih bolesti

Male boginje u 21. veku?!

Sve dok postoje virusi, postojaće u žarišta. Uvek su prisutna tkz. “mini” žarišta, koja se brzo i lako aktiviraju, jer se virus malih boginja izuzetno lako prenosi. Inkubacija je kratka, a jedan bolesni može da zaraziti sve oko sebe (one koji nisu vakcinisani).

Mitovi i zablude, koji se šire godinama, su odgovorni za ovaj problem, te, kako kažu lekari, ako neki roditelj ima bilo kakvu nedoumicu treba da se obrati izabranom pedijatru svog deteta ili školskom doktoru.

Za male boginje ne postoji lek, tačnije ni terapija, a to znači da dete mora samo da se izbori sa bolešću. Sve što se toj borbi daje je tečnost i medikamenti za snižavanje temperature, kao i odgovarajuća ishrana.

Komplikacije kod malih boginja mogu biti ozbiljne. Jednako pogađaju i decu i odrasle. To su uglavnom respiratorne komplikacije kao što je upala pluća. A zabeleženi su i slučajevi encefalitisa, zapaljenje mozga, koji je veoma težak za lečenje. Pedijatri zaključuju: problem malih boginja rešava se vakcinom.

 

26/03/2021 19:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments