Hrana za mozak: Poboljšajte pamćenje

08/03/2016 17:46

Hrana za mozak: Poboljšajte pamćenje

Kao i ostatku našeg tela – i mozgu je potrebna hrana kako bi funkcionisao na pravi način. Određene namirnice su prava hrana za mozak.

Ukoliko želite da poboljšate koncentraciju i izoštrite moždane vijuge potrebno je veoma malo, a najviše u tome može da vam pomogne pravilna ishrana.

Glukoza za bolju koncentraciju

Namirnice koje sadrže visok nivo glukoze odlične su za poboljšanje koncentracije. Zato je potrebno da, pored redovnih obroka u toku dana imate i među obroke – užinu – koja se sastoji od svežeg voća ili povrća.

fruit-419623_640

Upravo sveže voće i povrće održavaju stalni nivo glikemije u krvi što pomaže mozgu da funkcioniše na pravi način.

Dobar/štetan uticaj na mozak

Pozitivan efekat na mozak i njegove funkcije imaju obroci sa malo kalorija i zasićenih masti, a bogati antioksidansima i polinezasićenim masnim kiselinama.

S druge strane, veoma su štetni obroci koji predstavljaju visok kalorijski unos koji dovode do stvaranja štetnih slobodnih radikala koji mogu oštetiti moždane ćelije čime ugrožavaju pamćenje.

Hrana za mozak

S obzirom na to da se mozak ne hrani proteinima, već glukozom – koja predstavlja najvažnije “gorivo” za rad mozga i njegove ćelije, potrebno je u skladu sa tim se i hraniti.

Kako bi se održao stalan nivo glukoze u krvi potrebno je uzimati što više ugljenih hidrata – pogotovo onih koji se sporije razlažu.

salad-374173_640

Koncentracija najviše zavisi od glukoze koja stalno pristiže u krvotok, zbog čega je veoma važno ishranu na dnevnom nivou podeliti u tri obroka i dva među obroka – užine.

Riba – s punim pravom se naziva hranom za mozak. Ona je odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje su nužne za razvoj i funkcionisanje centralnog nervnog sistema. Riba pomaže i da se umanji rizik od demencije i moždanog udara, a poboljšava i pamćenje, pogotovo u starosti.

Voće – pogotovo u svežem stanju pomažu da se poboljša memorija, a fruktoza kojom obiluju odličan je izvor energije koja je potrebna za intelektualni i fizički rad. Za mozak najbolje su banane, pomrandže, kajsije, breskve i jagode.

Integralne žitarice – predstavljaju izvor ugljenih hidrata i sadrže dovoljno vitamina B kompleksa kako bi se poboljšala kognitivna funkcija mozka, kao i pamćenje.

dried-fruit-1118233_1280

Jezgrasto voće – s obzirom na to da se u njima nalazi velika količina vitamina E, ovo voće predstavlja najbolje oružje u borbi protiv starenja ćelija mozga. Među jezgrastim voćem, najpovoljnije na mozak deluju bademi, orasi i pistaći.

08/03/2016 17:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments