Kad i koji med jesti?

29/08/2016 13:09

Kad i koji med jesti?

Poznato je da je med jedna od najzdravijih namirnica, zbog čega stručnjaci preporučuju svakodnevnu konzumaciju. Međutim, treba znati koji med se jede u koje vreme.

Za početak – postoje različite vrste meda, koji se deli po tome od čega je nastao, odnosno sa čijeg cveta su pčele uzimale polen.

Lipov med

med kasika

Ovaj med je prepoznatljiv po svojoj bistrini i prozirnosti, ali i blagom ukusu. Konzumira se prilikom različitih disajnih tegoba, a preporučuje se i kod prehlade i gripa. Njegov sastav podstiče znojenje, povoljno utiče na probavu, ublažava grčeve i smiruje bol, a veoma je koristan kod problema sa bubrezima.

Cvetni med

pcela cvet

Cvetni med se dobija iz različitih vrsta cveća i može se razlikovati od podneblja do podneblja. Njegov ukus je blag i veoma aromatičan, a njegov specifičan sastav podstiče podizanje i jačanje imuniteta, kao i lakši i brži oporavak tela nakon bolesti.

Veoma je koristan i kod sezonskih alergija i alergijske astme, a doboljno je uzimati jednu kašiku ovog meda dnevno tokom cele godine kako biste telo olakšali oporavak i uspešno se borili sa alergijama.

Bagremov med

pcele med

Bagremov med je prepoznatljiv po izrazito žutoj boji i veoma blagom ukusu, a odgovara većini ljudi jer se njegova aroma skoro ni ne oseća u ustima dok ga jedemo. Veoma je efikasan kod problema sa krvnim sudovima i kod zatvora, a može se koristiti i kao sedativ kod pojave nesanice, nervoze ili napetosti.

Dovoljno je da za smirenje organizma popijete šoljicu čaja od matičnjaka sa dodatkom kašičice bagremovog meda i sigurno ćete se osećati prijatnije i opuštenije.

Šumski med

med tamne boje

Jedna od veoma cenjenih vrsta meda je šumski med koji je veoma jakog ukusa i tamne boje, a kristališe se brzo. Može se koristiti kao snažno antimikrobno i antiupalno sredstvo, a zbog velikog udela gvožđa preporučuje se anemičnim osobama, kao i osobama koje se oporavljaju od teških bolesti ili operacija. U sebi sadrži i visok nivo mineralnih soli, a sadrži malo šećera.

Posebno se preporučuje prilikom lečenja upale pluća, kada je dovoljno staviti jednu veliku kašiku meda u 3 dl biljnog čaja i piti ovaj napitak tri puta dnevno pre jela.

29/08/2016 13:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments