Kad i koji med jesti?
Povezane objave
Poznato je da je med jedna od najzdravijih namirnica, zbog čega stručnjaci preporučuju svakodnevnu konzumaciju. Međutim, treba znati koji med se jede u koje vreme.
Za početak – postoje različite vrste meda, koji se deli po tome od čega je nastao, odnosno sa čijeg cveta su pčele uzimale polen.
Lipov med
Ovaj med je prepoznatljiv po svojoj bistrini i prozirnosti, ali i blagom ukusu. Konzumira se prilikom različitih disajnih tegoba, a preporučuje se i kod prehlade i gripa. Njegov sastav podstiče znojenje, povoljno utiče na probavu, ublažava grčeve i smiruje bol, a veoma je koristan kod problema sa bubrezima.
Cvetni med
Cvetni med se dobija iz različitih vrsta cveća i može se razlikovati od podneblja do podneblja. Njegov ukus je blag i veoma aromatičan, a njegov specifičan sastav podstiče podizanje i jačanje imuniteta, kao i lakši i brži oporavak tela nakon bolesti.
Veoma je koristan i kod sezonskih alergija i alergijske astme, a doboljno je uzimati jednu kašiku ovog meda dnevno tokom cele godine kako biste telo olakšali oporavak i uspešno se borili sa alergijama.
Bagremov med
Bagremov med je prepoznatljiv po izrazito žutoj boji i veoma blagom ukusu, a odgovara većini ljudi jer se njegova aroma skoro ni ne oseća u ustima dok ga jedemo. Veoma je efikasan kod problema sa krvnim sudovima i kod zatvora, a može se koristiti i kao sedativ kod pojave nesanice, nervoze ili napetosti.
Dovoljno je da za smirenje organizma popijete šoljicu čaja od matičnjaka sa dodatkom kašičice bagremovog meda i sigurno ćete se osećati prijatnije i opuštenije.
Šumski med
Jedna od veoma cenjenih vrsta meda je šumski med koji je veoma jakog ukusa i tamne boje, a kristališe se brzo. Može se koristiti kao snažno antimikrobno i antiupalno sredstvo, a zbog velikog udela gvožđa preporučuje se anemičnim osobama, kao i osobama koje se oporavljaju od teških bolesti ili operacija. U sebi sadrži i visok nivo mineralnih soli, a sadrži malo šećera.
Posebno se preporučuje prilikom lečenja upale pluća, kada je dovoljno staviti jednu veliku kašiku meda u 3 dl biljnog čaja i piti ovaj napitak tri puta dnevno pre jela.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*