Trčanje ili brzo hodanje – šta je efektivnije?

22/09/2015 15:47

Trčanje ili brzo hodanje – šta je efektivnije?

Za mnoge ljude koji su fizički aktivni i redovni treniraju, trčanje je jedan od omiljenih način da održavaju svoje telo u formi. Ali ima i onih koji smatraju da je trčanje previše naporno.

“Zamena” za trčanje može biti i brzo hodanje. Međutim, izbor između trčanja ili brzog hodanja ne zasniva se samo na tome “ko šta više voli”, jer obe aktivnosti imaju svoje prednosti u zavisnosti od toga kakve rezlutate želimo da postignemo.

Trčanje i brzo hodanje imaju mnogo toga zajedničkog – baveći se ovim aktivnostima mogu se postići isti rezultati, a razlika je u intenzitetu i količini utrošenog vremena: gubitak kilograma i održavanje željene telesne težine, više energije, bolji i kvalitetniji san, snižavanje krvnog pritiska i holesterola, smanjenje rizika od infekcija i bolesti i podizanje imuniteta, kao i povećanje mišićne mase.

Trčanjem se brže dolazi do gubitka kilograma, a lakše se i održavaju postignuti rezultati.

Brzim hodanjem postižu se bolji zdravstveni rezultati, pogotovo što se tiče krvnog pritiska. Ovakvom aktivnošću se poboljšavaju i funkcije zglobova, kolena i kukova zbog toga što mišići koji se razvijaju brzim hodanjem pomažu u smanjenju pritiska na ovim mestima.

Ono što je još zajedničko za ove aktivnosti jeste i priprema, koja je neophodna. Istezanje pred trčanje, odnosno brzo hodanje je jako važno, kao i ozbiljno zagrevanje.

Najbolji rezultati se postižu kombinovanjem ove dve aktivnosti, ali ne možete pogrešiti ukoliko odaberete i samo jednu – bitno je da u tome istrajete.

22/09/2015 15:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments