Zašto je krastavac “super hrana”?

23/06/2016 12:26

Zašto je krastavac “super hrana”?

Stiglo je leto sa svim svojim plodovima. Ukusne i šarene salate sada su sve aktuelnije, a jedna od “najpopularnijih” namirnica tokom vrelih dana jeste i krastavac.

Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da jedemo krastavac, jer osim što je zdrav, on pomaže da lakše izdržimo vrućinu, kao i potencijalne negativne posledice sunčanja.

Krastavac hidrira

Tokom vrelih letnjih dana, potrebno je unositi što više tečnosti. Jedam od boljih načina da hidrirate organizam jeste da jedete krastavac, koji se sastoji 90 odsto od vode.

Leči upaljenja i gorušicu

Krastavac je odličan u ublažavanju gorušice, a može vam pomoći i ukoliko ste izgoreli na suncu – dovoljno je samo da ga stavite na bolna mesta i on će izvući upalu.

Krastavac se može jesti sam, u salati, supama...

Krastavac se može jesti sam, u salati, supama…

Čisti organizam

Zahvaljujući tome što je pun vode, krastavac odlično pročišćava organizam i pomaže izbacivanje toksina. Ako jedete krastavac redovno – možete rastvoriti kamen u bubregu i tako ga lakše izbaciti iz tela.

Krastavac je bogat vitaminima

Našem organizmu su svakodnevno potrebno vitamini A, B i C – a svi oni se nalaze u krastavcu. Dovoljna količina ovih vitamina može da poboljša imuni sistem i održava energiju koja nam je potrebna za svakodnevno funkcionisanje.

Ukoliko želite da poboljšate efekat krastavca, dovoljno će biti da ga pomešate u salati sa spanaćem i šargarepom, a najvažnije je da ga ne ljuštite – jer je kora krastavca bogata vitaminom C.

Otklanja izgled umornih očiju, podočnjake i nadutost

Otklanja izgled umornih očiju, podočnjake i nadutost

Regeneriše kožu i kosu

Da li ste primetili da su tretmani sa krastavcem nezaobilazni u spa centrima? Ovo nije slučajnost – jer krastavac zaista deluje regenerativno na kožu. Kolut krastavca može da ukloni podočnjake i nadutost oko očiju, ai i da oporavi druge delove kože – zahvaljujući tome što sadrži veliku količinu kalijuma, magnezijuma i silicijuma.

Upravo čudesni mineral silicijum-dioksid, koji se nalazi u krastavcu, čini kosu i nokte sjanijim i jačim, a podstiče i njihov rast.

Skida višak kilograma i pomaže varenje

Krastavac je niskokaloričan i pun vode, što ga čini savršenim za dijete. Redovnim konzumiranjem u salatama ili supama pomaže da se ubrza metabolizam, čime se najefikasnije skida višak kilograma.

Osim toga, oni koji imaju problema sa varenjem trebalo bi što češće da jedu krastavac jer se on sastoji od vlakana koja potpomažu proces varenja, a njegovim žvakanjem jača se vilica.

Krastavac smanjuje rizik od raka

Zahvaljujući sekoizolaricirezinolu, laricirezinolu i pinorezinolu koji se nalaze u krastavcu može se uspešno smanjiti rizik od nekih vrsta raka, kao što su rak jajnika, prostate, dojke i materice.

Dobar za dijabetes, visok holesterol i nestabilan krvni pritisak

Neke od bolesti od kojih pati veliki broj ljudi mogu se kontrolisati i konzumiranjem krastavca. Tako sok od krastavca sadrži hormon koji je potreban ćelijama pankreasa da proizvedu insulin, a sterol – jedinjenje koje se nalazi u ovom povrću smanjuje nivo holesterola.

Krvni pritisak se uspešno reguliše vlaknima, kalijumom i mangezijumom, čime je bogat i krastavac.

23/06/2016 12:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments