Kako je nastao praznik “Noć veštica”?

28/10/2019 10:43

Kako je nastao praznik “Noć veštica”?

Najpre u SAD, a posle i širom sveta, već decenijama slavi se “Noć veštica” (engl. Halloween) 31. oktobra. A znate li kako je ovaj praznik nastao?

Noć veštica, dan kada se ljudi širom sveta maskiraju u omiljene strašne likove, superheroje, junake iz bajki i ili idu na proslave ili pak idu od vrata do vrata tražeći slatkiše. U zapadnoj kulturi ovaj praznik je, nakon Božića, omiljeni praznik, ali i najiskomercijalizovan, sa ogromnom zaradom koju imaju brojne kompanije.

Kako je nastala “Noć veštica”?

Stari Kelti su 1. novembra. slavili početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti (Samhainu). Verovali su da u vreme punog mjeseca, a najčešće noć pre Dana mrtvih (Svi sveti), mrtvi napuštaju svoje grobove te nakratko opet dolaze na Zemlju i posećuju svoje domove,. Zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću susreta s mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku. Naziv Halloween ili Hallowe’en nastao je od All Hallows’ Evening, a istovetni nazivi Allhalloween, All Hallows’ Eve ili All Saints’ Eve, a svi znače “veče svih svetih”.

Dolaskom Rimljana, noć mrtvih dobija stalni datum, a te noći – prema starom rimskom verovanju – crni bog lova Samain preuzima vlast nad svetom, ubija srndaća (boga Sunca), a boginju vegetacije odvodi u podzemlje, gde ona do proljeća bdije nad mirujućim semenkama, usnulim životinjama i dušama mrtvih. U toj noći su se simbolično gasile sve vatre u ognjištima, verovalo se da mrtvi poslednji put dolaze na ovaj svet pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu, a drugi su postavljali izdubljene repe, cvekle ili krompir s upaljenom svećom, kako bi grešne duše uplašili, a dobre pronašle put kući.

Bundeva je tek u 16. veku postala popularna za dubljenje najpre u Americi, a zatim i u ostatku sveta.

28/10/2019 10:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments