Šta znače oznake na prehrambenim namirnicama?

14/09/2015 13:26

Šta znače oznake na prehrambenim namirnicama?

Često se na deklaraciji prehrambenih proizvoda nalaze skraćenice za koje ne znamo šta znače, kao i neobični nazivi sastojaka.

Kako bi znali da procenite šta je zapravo zdravo od svih namirnica koje se mogu kupiti u prodavnicama, potrebno je da znate da “dešifrujete” oznake koje se nalaze u sadržaju određenih namirnica.

Kako bi bili sigurno da jedete zdravo, morate znati koje oznake i skraćenice predstavljaju opasne sastojke:

MSG ili E621

Mononatrijum glutamat (MSG) ili E621 predstavlja oznaku za pojačivač ukusa. Ovaj sastojak je jedan od najčešće korišćenih i nalazi se u industrijskim proizvodima kao što su supa ili mesne prerađevine.

Ovaj sastojak nije dokazano štetak za organizam i koristi se u prehrambenoj industriji već više decenija. Jedino što je dokazano jeste da konzumiranjem namirnica sa ovim sastojkom može doći do glavobolje i mučnine.

E951

Aspartam (E951) je veštački zaslađivač koji zbog svog sadržaja predstavlja predmet brojih istraživanja. Međutim, ne postoje naučni dokazi na koji je način aspartam, ili neki drugi veštački zaslađivač, štetan po čovekovo zdravlje.

Zbog nedostatka energetske vrednosti i intenzivne slatkoće kod mnogih industrijskih namirnica koriste se veštački zaslađivači.

Transmasne kiseline

Transmasne kiseline nastaju delimičnom hidrogenacijom biljnih ulja. Ukoliko je na nekom proizvodu među prva tri sastojka navedena i transmasna kiselina, to znači da se u toj namirnici ona može naći u velikoj količini.

Problem je u tome što transmasne kiseline povećavaju nivo lošeg LDL holesterola, čime se doprinosi riziku od srčanih oboljenja ljudi.

Nitriti i nitrati

Nitiriti i nitrati su konzervansi koji se najčešće nalaze u namirnicama kao što su suhomesnati proizvodi, sirevi i usoljena riba.

Ovi konzervansi štete organizmu jer remete prenos kiseonika u krvi, zbog čega se preporučuje izbegavanje namirnica koje ih sadrže. Ova preporuka posebno važi za decu, koja su na njih najosetljivija.

E102 i E123

Tartazin (E102) i amaranth (E123) su veštačke boje koje su u pojedinim državama zabranjene zbog sumnje da izazivaju teže zdravstvene tegobe nakon konzumiranja.

Osim veštačkih boja u namirnicama postoje i prirodne boje, kao što su ekstrakt paprike (E160c) i kurkume (E100) kojima bi svakako trebalo dati prednost pri izboru.

14/09/2015 13:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments