Ko su vlasnici najskupljeg otrova?

08/06/2021 15:00

Ko su vlasnici najskupljeg otrova?

Većina ljudi smatra da su sve škorpije opasne po život nas, međutim, od oko 1.500 vrsta škorpija od svega nekoliko njih se treba paziti. Mnogo je veći broj onih  sa malo otrova na koji ljudski organizam reaguje kao kod uboda pčele, pod uslovom da nije alergičan. Međutim, oko 25 su smrtonosne i one godišnje ubiju oko 5.000 ljudi.

Škorpije su najkrupniji paukoliki i najstariji suvozemni zglavkari na planeti. Vole tropske i suptropske predele i noćne su životinje.  Preko dana spavaju ispod kamenja, a noću idu u lov. Ove životinje mogu biti veličine 13 milimetara, ali postoje i veće vrste čija dužina tela iznosi i 25 cm. Škorpije imaju otrov koji, prilikom ujeda, direktno napada nervni sistem.

pročitajte još i: Zanimljivosti o papagajima

Osnovna hrana su im sitni zglavkari koje hvata jakim kleštima i ubija otrovnom bodljom. Zanimljivo je da čim uhvati plen, u telu škorpije počinje proces varenja. Škorpija izlučuje tečnost direktno na žrtvu, te je kasnije unosi u svoj organizam već polusvarenu. Svojim kleštima, velikim grabi plen i steže ga, dok uz pomoć malih plen raskomada i stavlja u usta. Prilikom lova, škorpija podiže i uvija ka napred zadnji deo  tela – rep usmeravajući žaoku ka meti. Sama bodlja je smeštena na vrhu repa.

Najotrovnije vrste

Androctonus australis  i Centruroides – ujed ovih škorpija može da ima smrtni ishod. Prva vrsta živi u pustinji Sahari, na teritoriji ČAD-a, Alžira, Egipta, Tunisa, Somalije, Sudana, Libije i Mauritanije, dok se druga vrsta pronalazi u Meksiku.  Otrov koji ispuštaju je slične jačine kao onaj kod zmije kobre.

Razmnožavanje

Škorpije imaju vrlo interesantan način razmnožavanja koji se naziva  “igra parenja”. Naime, spermatozoide mužjaci ostave na zemlju, a njih  ženke pokupe uz pomoć svojih polnih otvora. Razvoj oplođenih jajašaca može da traje od nekoliko meseci do godinu dana. Mama škorpija na svet može da donese od 6 do 90 mladunaca. Tek rođene škorpije majke 7 dana nose na leđima. Bebe škorpije su duge nekoliko milimetara i u prvoj sedmici života odbacuju svoj prvi omotač. Nakon što se “presvuku” spremne su za život van maminih leđa. Škorpije žive i do 8 godina.

možda vas zanima i koji je Najmanji grad i najveće ostrvo

Najskuplji otrov

Sredozemna žuta škorpija smada u otrovnije škorpije, a njen otrov je najskuplja tečnost na svetu. Naime 39 miliona dolara košta 3,78 litara. Matematika kaže da jedna kap, koja je manja od zrna šećera, košta 130 dolara. razlog za tu cenu je tešžan proces sakupljanja. Naime, ova tečnost se mora izvlačiti ručno. Zatim, jedna škorpija može najviše dva miligrama da proizvede. Inače otrov može da doprinese razvoju medicine, jer se odlično pokazao u borbi protiv kancera i malarije.

 

08/06/2021 15:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments